indexbaba

Ha kérdésed van, esetleg megmutatnád, Te milyen babát tudsz készíteni, csatlakozz hozzánk az Indexen! Katt a képre!

 

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Itt iratkozhatsz föl
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Kedvenc linkek
 
Testvértopicok
 
Babakészítők honlapjai
 
Leírások, ötletek
 
Lelőhelyek
 
Programajánló
 
Látogatók
Indulás: 2007-10-01
 
Adózás kézműves termékek eladása után

Aledi utánajárt az adószám igénylés menetének- tapasztalatait olvashatjátok alább.

Ezúton is köszönjük! :)

Adószámmal rendelkező magánszemély - ügyintézés

 

Én a XIII. ker. Petneházy u. 6.-8 alatti központi irodában voltam. További ügyfélszolgálat, nyitvatartás itt: http://holmivan.valami.info/ugyfelfogadas-nyitvatartas-lista/apeh
Az 1-es gombot nyomtam sorszámért: Adó, járulékalany nyilvántartás menüpont.
Ablaknál kaptam nyomtatványokat, hoztam magammal, fénymásoltam, majd viszek talira, bár ebből nem lesz senki okosabb.
Több tevékenységet meg lehet jelölni, én a nem túl segítőkész ügyintéző tanácsára a Kézmű- és iparművészeti tevékenységet jelöltem be. Maga az ügyintézés kb. 10-15 perc, kaptam adószámot (eddig csak adóazonosító jelem volt, az más), nem adnak kártyát, a fénymásolt nyomtatvánnyal igazolhatom, hogy van nekem.
Az infokat nem ennél az ablaknál kaptam, ahhoz másik sorszám kellett, a Tájékoztatás címszavú, na itt várrtam 1 órát.


5 000 000 ft éves bevételig Áfamentes a terméked.
Negyedévente kell magadnak adóelőleget megállapítani, kapsz csekket, ha kérsz és ezen a negyedév végét követő hó 12-ig befizeted. Az adóelőleg mértéke legalább a bevétel 50%-a után kell legyen megállapítva.


Két adózási módszer közül választhatsz. Adózhatsz a bevétel 90%-ra, ekkor nem kell számlákkal igazold a kiadásaidat. Másik megoldás, természetesen én ezt választom, hogy gyűjtöd a számlákat és mindent leírsz költségként, amit csak tudsz, többnyire az anyagköltséget, akár le is nullázhatod magad. Adóbevallást az év végi sima bevallással együtt készítesz, külön oldalon feltünteted az adószámod, bevétel, kiadás, egyenleg, ez jön hozzá az éves összeshez, és az szerint, hogy milyen sávba esel 18, 36 %-ot fizetsz utána. De, ha sok a költséged, akkor ugye te 50% után fizettél előleget, mert csak így lehet, de kihozod magad 0 profitra, tehát év végén adó bácsi visszautalja a befizetett összeget.   Persze, ha nagyobb a profit, mint amit megelőlegeztél, te fizetsz még. Ha dolgozol valahol 36 órát meghaladóan, ők fizetik a járulékaidat, de ha nem, azt hiszem kell fizetned.
Nem kell könyvelő, vezeted magadnak kis füzetben, számlákat 5 évig örzöd. Veszel nyugta és számlatömböt. Megkeresed a terméked VTSZ számát (erre még nem volt időm) és máris számlázhatsz, csak legyen mit és kinek :) Cégnek is számlázhatsz, de az kicsit bonyolultabb, mert ez esetben a cég fizeti a termékre az adóelőleget.

Nincs minimumelőleg kötelezettség, ha nem adtál el semmit, nem fizetsz.

Kiadásokról Áfás számla kell.

Ha valaki GYES-en, GYED-en van, azt nem tudom, hogy a járulékait ki fizeti ez esetben.

 Képző- és iparművészeti tevékenység, kód: 900306 Érdemes beiratni a következőt is: Egyéb alkotótevékenység, kód: 900301, illetve, ha esetleg foglalkozásokat is tartanál: Egyéb tanfolyami oktatás , kód: 855904.

A 09T101, 09T101-A01, 09T101-F01 számú nyomtatványokat érdemes kinyomtatni az APEH honlapról, és kitölteni, hogy ne kelljen kétszer menned az ablakhoz (ti. nyomtatványért, aztán kitöltve) A szakmakódok állítólag a KSH honlapján megtekinthetők. Érdemes tudnod a kódját is, mert nem biztos, hogy lelkesen segítenek.

A nyugtára nem kell a termék TEAOR számát ráírni. Ez ügyben nem sokkal lettem okosabb, vannak számlák, amiken feltüntetik, máson nem, egy nagy káosz, majd megkérdem a könyvelőt.
Sima KP számlatömböt és egysoros nyugtatömböt vettem
.

Hsz. : 17828, 17847, 17850, 17852, 17858, 17861, 17862

Hasznos link: 

Az önálló tevékenységet kezdő magánszemély adózásának alapvető szabályai

Szerzői mű

A szerzői jogról szóló törvény szerint szerzői jogi védelem alá tartozik az irodalom, a tudomány és a művészet minden alkotása.

A szerzői jogvédelem az alkotást a szerző szellemi tevékenységéből fakadó egyéni, eredeti jellege alapján illeti meg. Fontos, hogy a védelem nem függ mennyiségi, minőségi, esztétikai jellemzőktől, vagy az alkotás színvonalára vonatkozó értékítélettől. Így például a nyilvánosan tartott szóbeli előadás, amelyben az előadó önálló alkotó egyénisége kifejezésre jut - függetlenül a minőségtől - szerzőijog-védelem alatt áll.

A szerzői jogi védelem az olyan szerzői alkotásokat illeti meg, amelyek az irodalom, a tudomány vagy a művészet körébe eső, rendszerint valamilyen formában rögzített egyéni, eredeti gondolatot tartalmaznak. Azt, hogy az alkotásban megmutatkozik-e az alkotó eredetisége, egyénisége - a szerzői jogról szóló törvény figyelembevételével -, a megrendelőnek (kifizetőnek) kell eldöntenie. A felhasználó érdeke egyébként is annak megállapítása, hogy az önálló, eredeti jelleg vélelmezhető-e. Konkrét kérdésben nem az APEH, hanem - peren kívül is - a Szerzői Jogi Szakértői Testület jogosult véleményt nyilvánítani.

(Forrás: http://cegvezetes.cegnet.hu/2001/5/a-szellemi-tevekenyseg-adozasa )

 
Topicélet
 
Babakészítés
 
Szezonális
 
Textilbabák
 
Egyéb babák
 
Textiljátékok
 
Könyvajánló

 

       Remsey Ágnes:   
  Nem tárgy, nem élőlény

 
Mert mi a baba? Egy csepp titok.
A XX. század története a babák szemén át

 
A képre kattintva kiadói áron, 40%-os árengedménnyel
megvásárolható
a neves iparművész és baba-tervező új, illusztrált könyve!

Honlapunk olvasóinak: egy kis ízelítő a könyvből...

 
Szárnybontogató

A topicosok közül többen választották már hobbijukat kereset kiegészítőnek, s ki tudja, egyszer még főállás is lehet belőle... :) Az induláshoz szükséges információkat, tanácsokat tervezzük összegyűjteni az alábbi menüpontokban.

Értékesítési lehetőségek

Adózás kézműves termékek eladása után

Szerzői jogvédelem

Iparművészeti zsűriztetés

Kismamáknak

Hasznos linkek

 

Olvass kritikákat filmes és sorozatos párosokról! Itt biztosan megtalálod a saját vagy leendõ kedvenceidet is!    *****    Az asztrológiai elõrejelzések olyan tendenciákat mutatnak,melyek,nehéz döntéseknél nélkülözhetetlenek. Rendeld meg most!    *****    Az Éjszaka Misztériuma várja régi és új látogatóit újult erõvel, és heti több bejegyzéssel! | Nox Arcana    *****    Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton 2019 Sok-sok új eladó ingatlannal bõvült kínálatunk válassza ki az önnek megfelelõt.    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp, 3 éves ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, csak nálam. Kattints ide!!    *****    Ha te is szereted a Zöld Íjász elbûvölõ szerelmespárját az Olicityt akkor itt a helyed! Mindent róluk és a sorozatról!    *****    A születési horoszkóp az ÚJ ÉV legszebb meglepetése! Ajándékba küldök 3 év elõrejelzést, jó tudni milyen lesz a jövõ!!!!    *****    Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több! -> Popusz    *****    családi pótlék utalása 2019 - dátumok, kifizetések, idõpontok az utalásról itt:    *****    MOVIE-NIGHT -> ÚJ FILMES OLDAL NYÍLT <- MOVIE-NIGHT    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképzõ Szakiskola megnyitja kapuit!    *****    "Ó, én bizony korántsem merném állítani, hogy ismerem a Roxfort összes titkát." /Dumbledore/    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    SoulSisters/ Nézz be az oldalunkra, ha érdekes cikkre, vagy épp kritikára vágysz. Hangolódj velünk az ünnepekre!    *****    Szereted az ünnepi idõszakot? Már hetekkel elõtte készülsz? Vagy legszívesebben elkerülnéd? Mondd el!    *****    RIZLINGDAYS BLOG ! MAKEUP, STUDY TIPS AND ALLDAYS FOR YOU ABOUT ME    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték